Aanmeldingsprocedure – Stappenplan

Hoe gaat het in de praktijk?

1. Aanmelding

De aanmelding kan op verschillende manieren; telefonisch en per e-mail. Na de aanmelding wordt geprobeerd zo snel mogelijk een afspraak in te plannen. Er wordt naar gestreefd om de periode tussen aanmelding en intake niet langer te laten duren dan 1 week. In de praktijk zal dit meestal binnen een paar dagen zijn.

2. Het intakegesprek

Hulp zoeken is een grote stap, het intakegesprek zal in de regel bij u thuis plaats vinden, maar indien u dit wenst kan dat ook op locatie. Tijdens dit gesprek komen de inkomsten, uitgaven en achterstanden (als die er zijn) en/of schulden aan bod. Daarnaast wordt er gevraagd naar de reden voor de aanmelding. Bij voorkeur (als deze er zijn) met partner of begeleider erbij, wordt er naar uw situatie gekeken en worden de verschillende mogelijkheden met u besproken.

In gezamenlijk overleg wordt bepaald of – en welke financiële zorg wenselijk is en worden de rechten en plichten uitgelegd. U ontvangt daarover schriftelijke informatie en verwijzing naar de website.

3. Aanvraag onder bewindstelling/mentorschap

Wanneer we gezamenlijk besluiten dat een beschermingsbewind en/of mentorschap de beste optie is, worden de aanvraagformulieren aan u meegegeven, deze kunt u dan thuis invullen of indien gewenst samen met mij.

Bij zowel beschermingsbewind als mentorschap, wordt er een verzoek tot onderbewindstelling en/of mentorschap verstuurd naar de Rechtbank, samen met een akkoordverklaring van betrokken familieleden (deze moeten akkoord gaan als belanghebbenden).

Voor de aanvraag is ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs nodig.
Om de aanvraag te ondersteunen kan een medische verklaring of een sociaal verslag van deskundigen toegevoegd worden.
De bewindvoerder/mentor zal een bereidverklaring toevoegen.
Hierna ontvangt u voor de zitting bij de Rechtbank een acceptgirokaart voor de griffiekosten.
Na betaling volgt de zitting. Indien u niet betaald komt er geen zitting, maar blijft u de griffiekosten wel verschuldigd.

4. Zitting

Na het indienen van de verzoekschrift bewind/mentorschap volgt er (over het algemeen na 6 tot 10 weken) een zitting. Op de zitting wordt u geacht te verschijnen, indien van toepassing samen met uw echtgenoot/echtgenote/geregistreerde partner/ander levensgezel.
Met daarbij, indien van toepassing de begeleider van de instelling. In de regel zal ook de bewindvoerder op de zitting aanwezig zijn.
De rechter zal tijdens de zitting beoordelen of het verzoek wel/niet ingewilligd zal worden. Voor een juiste beoordeling zal de rechter hiertoe een aantal vragen aan u stellen om te onderzoeken of het gevraagde in het verzoekschrift op zijn plaats is.
Na de zitting duurt het ongeveer 10 werkdagen voordat de beschikking van de uitspraak binnen is. Zodra dit het geval is kunnen we aan het werk. De ingangsdatum van het bewind/mentorschap is de datum van de uitspraak, vermeld op de beschikking.

5. Beschermingsbewind/mentorschap

Na de zitting en het ontvangst van de schikking wordt begonnen met de opbouw van uw dossier. Al uw post moet naar Hulsebos Bewindvoering, daarvoor schijven wij iedereen aan, er is geen sprake van een postblokkade. Op die manier wordt voorkomen dat er betalingen of schulden over het hoofd worden gezien. Persoonlijke post mag u uiteraard wel ontvangen.
De bewindvoerder zal een beheer en leefgeld rekening voor u openen. Hierbij zijn er eenmalige kosten per rekening en daarna betaal de klant maandelijks een bedrag. Ook voor de pinpas van de leefgeldrekening worden kosten berekend. Op de beheerrekening worden alle inkomsten gestort en via de beheerrekening worden al uw vaste lasten betaald. Op uw leefgeld rekening krijgt u wekelijks een afgesproken bedrag voor uw boodschappen. Dit bedrag wordt wekelijks op een bepaalde dag (in overleg met u) gestort.
Alle bedrijven, particulieren en schuldeisers worden door ons aangeschreven en op de hoogte gebracht van het bewind. In die brief vragen wij om alle post voortaan naar ons te sturen, daarnaast vragen we wat er iedere maand betaald wordt en of er sprake is van een achterstand.

Als alles bekend is wordt er een Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) berekening gemaakt. Alle vaste lasten moeten met dit VTLB betaald kunnen worden, lukt dit niet dan moeten er aanpassing gemaakt worden. Dit doen wij in overleg met u. U kunt denken aan het stopzetten van abonnementen, loterijen etc.

Is dat allemaal gebeurd, dan zal de bewindvoerder uw vermogen, inkomsten, uitgaven, bezittingen, schulden en vorderingen in kaart brengen; de boedel beschrijven voor de kantonrechter. In deze beschrijving zit onder andere een voorlopige schuldenlijst, een begroting en bankafschriften van alle rekeningen op het moment van de uitspraak. Afhankelijk op welke grond de uitspraak is gedaan, moet u deze mee ondertekenen.

Daar waar nodig zal de bewindvoerder kijken naar de inkomensaanvullende maatregelen, zoals het aanvragen van (aanvullende) uitkering, toeslagen of kwijtscheldingen.

Met betrekking tot het mentorschap zal de mentor in overleg met u, alle hulpverlening benaderen om tot een juiste afstemming van de hulp welke u ontvangt of gaat ontvangen. Indien u nog geen hulp ontvangt en dit wenselijk is dan zal de mentor dit in afstemming met u gaan aanvragen. De mentor is niet de hulpverlener, maar degene die gaat realiseren dat er hulp komt en dat dit ook een juiste invulling zal hebben.

De bewindvoerder/mentor zal eenmalige intakekosten in rekening brengen. Heeft u een minimum inkomen dan zal de bewindvoerder/mentor daarvoor voor u bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente waar u woont. Tevens zal de bewindvoerder/mentor ook maandelijks kosten in rekening brengen, conform de tarieven. Zie: regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren.

6. Contact momenten

Hulsebos Bewindvoering is op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur te bereiken op telefoonnummer 06 3983 4959. Bij geen gehoor kunt u een boodschap inspreken, dan wordt u terug gebeld binnen 1 werkdag.

Omdat wij verplicht zijn alle correspondentie te bewaren voor de controle van de Rechtbank, uitgevoerd door een accountant, verzoeken wij u om niet te appen maar te mailen, omdat dit digitaal opgeslagen kan worden.

Post kunt u altijd in de brievenbus doen ter attentie van Hulsebos Bewindvoering aan de Schonenvaardersstraat 9 te Deventer. U kunt het tijdens kantooruren ook afgeven aan de balie van Konnected, ter attentie van Hulsebos Bewindvoering. Uiteraard mag het ook per post of per mail naar info@hulsebosbewindvoering.nl

Minstens eenmaal per 2 maand is er telefonisch contact tenzij u dat niet wenst of niet toe in staat bent. Minstens eenmaal per jaar wordt er een fysieke afspraak met u gemaakt om de voortgang van de uitgesproken maatregel met u te bespreken.

7. Maandelijkse en jaarlijkse werkzaamheden

U kunt dagelijks inloggen in het systeem van de bewindvoerder/mentor, daarvoor krijgt u een inlognaam en wachtwoord. Heeft u niet de mogelijkheid om in te loggen, dan krijgt u maandelijks een uitdraai van uw gegevens.
Ieder jaar wordt er een eenvoudige belastingaangifte gedaan. Ingewikkelde aangiftes worden uitbesteed aan een specialist.

Voor de kantonrechter wordt ieder jaar een verslag gemaakt met daarin wat er allemaal gebeurd is op financieel of hulpverleningsgebied. Dit financieel verslag heet een “Rekening en Verantwoording”, deze zal ook met u worden besproken en afhankelijk van de grond van de uitspraak door u wel/ niet moeten worden ondertekend. Voor het hulpverleningsdeel heet dit ‘Rapportage Formulier Mentor aan de Rechtbank’.

8. Schulden

Indien u schulden heeft gaan we bekijken wat de beste manier is om de schulden op te lossen. Misschien is dat een betalingsregeling, maar het kan ook zijn dat u zoveel schulden heeft dat er een schuldenregeling MSNP (Minnelijke Schuldregeling Natuurlijke Personen) moet komen. Beide mogelijkheden zal de bewindvoerder voor u regelen.

  • Bij een betaalregeling wordt de schuld helemaal ingelost met maandelijkse termijnen, afgesproken door de bewindvoerder met de schuldeisers
  • Een MSNP is een ander traject en meestal in samenwerking met de gemeente waar u woont. Hier doet de gemeente alles.

Deze regeling duurt 3 tot 5 jaar vanaf aanvraag tot afronding (afhankelijk of uw schulden zijn ontstaan door overmacht of door eigen handelen). Als u aan alle regels heeft voldaan, wordt er na de afgesproken periode een “schone lei” gegeven. Dit zijn wel regelingen met strenge voorwaarden en regels. Om ervoor in aanmerking te komen, maar ook tijdens de regeling blijven deze voorwaarden en regels van kracht.

9. Samenwerking

Ik vind het belangrijk dat klant en bewindvoerder/mentor een goede samenwerking hebben. U als klant wilt graag geholpen worden, ik als bewindvoerder/mentor wil graag helpen. Als er aanpassingen gedaan moeten worden in bijvoorbeeld uitgaven, is het van belang dat u als klant van goede wil bent en ik als bewindvoerder rekening houd met de wensen van de klant. Helaas is het niet altijd mogelijk om aan de wensen van de klant te voldoen, dat blijft afhankelijk van het beschikbare budget.

Logo Hulsebos Bewindvoering